dinsdag 2 oktober 2012

werkdag 5


Buna seara!

Na ruim een week wordt het tijd om namens de stichting een update te geven over het werk in Roemenië.
Het is altijd weer spannend om een groep naar Roemenië te sturen en te laten werken op een plek die voor hen onbekend is.

Hoe gaat de groep het vinden? Wat vinden de mensen in Roemenië van de groep? Gedragen ze zich een beetje?

Wat dat laatste betreft: de leerlingen gedragen zich voorbeeldig! Het gedrag van de docenten laat daarentegen vaak te wensen over, maar dit zullen we in Nederland uitgebreid gaan evalueren. (ahum)

Het is voor de groep best heftig. De confrontatie met armoede en het omgaan met de culturele verschillen valt niet altijd mee. Daarom kan ik niet anders zeggen dan dat de leerlingen mij (en de mensen in Roemenië) ontzettend positief verbazen.
Naast hun voorbeeldige gedrag werken ze keihard en zetten ze zich enorm in om hier in de wijk het verschil te maken.

Als stichting proberen wij goede groepen te sturen en met deze groep is dat doel ruimschoots gehaald. Stichting Charis noemt de groep een grote zegen en dat zijn de leerlingen (en ja, ook de docenten) absoluut!

Onze praktische doelen zijn al bijna gehaald en er gebeurt nog veel meer!
Vandaag is de bouw van het huis flink opgeschoten. Het dak zit erop en het stucwerk is bijna klaar. De vrouw waarvoor we het huisje bouwen is zo dankbaar dat ze vandaag haar tranen niet kon bedwingen. Ze huilde van blijdschap en heeft nog nooit zo’n goed huis gehad.

We merken dat we steeds bekender worden in de wijk. Mensen herkennen en groeten ons en vragen ons om binnen te komen in hun huis. Meneer Smid en Judith hebben gisteren een huis waterdicht gemaakt. Op het juiste moment, want vannacht heeft het flink geregend. Resultaat: het huis was vanmorgen droog en de vrouw was heel erg blij en dankbaar.

Vanavond hebben we geëvalueerd en aan het einde van de evaluatie stelde meneer de Boer de vraag wie er nog een keer mee zou willen. Iedereen stak zijn hand op, dus SHS gaat druk bezig met het voorbereiden van nieuwe projecten voor deze harde werkers!

Jullie mogen trots zijn op jullie zoon, dochter, kleinkind etc!

foto's werkdag 5

namens het TB team
groet, Henk van der Lingen 

PS1: Meneer de Boer en Henk van der Lingen zijn nog steeds gestopt met roken! Voor meneer Smid is dat moeilijk, maar dat komt door zijn siersteen.

PS2: Het favoriete Roemeense woord is Draga, wat regelmatig door de jongens naar Roemeense vrouwen wordt geroepen. Dit moeten ze in Nederland weer afleren helaas, anders snappen de dames het niet. Soms roepen de jongens “geen idee” naar de dames. Wat dat betekent: geen idee

PS3: We zijn nu voetbal aan het kijken welke gehouden wordt in Cluj Napoca.

18 opmerkingen:

  1. wat een super positief verhaal, mooi te lezen en zeker zijn we trots op marcel en natuurlijk op jullie allemaal, we zijn ook erg benieuwd naar de verhalen en ervaringen van marcel.
    helaas kunnen we de fotos niet bekijken??
    suces voor morgen allemaal.

    groet, Leo en Gerja

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een prachtig positief verhaal. Jongens, meiden en ook docenten, die kunnen jullie in je zak steken.
    Je kunt ook zeggen, dat het jullie lukt om iets van Gods liefde uit te stralen. Heel mooi. Vooral ook als we lezen dat jullie allemaal je hand opstaken...!
    Van Bart lazen we dat een deel van de groep vandaag naar de vuilnisbelt is geweest. Wij zien dan de foto's, maar jullie hebben ook de geluiden, maar vooral de geuren ervaren. Het zal heftig zijn en een herinnering blijven.
    Veel succes de laatste dagen met bouwen, slaap lekker vannacht.
    Hartelijke groeten, Caroline en Wiggele

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat mooi dat jullie vandaag zoveel gedaan hebben. Je ziet het huis met sprongen vooruit gaan. Mooi dat de bewoonster hier zo blij mee is.
    En heel bijzonder dat iedereen zich nog wel weer eens wil inzetten voor de mensen daar.
    Kanjers zijn jullie!
    Mooi gemaakt dat naambordje met "GREIJDANUS" erop.
    Wel jammer dat jullie niet even een praatje kunnen maken met de mensen.
    En Ivo al een Roemeens deerntie aan de haak geslagen? haha Tante Hetty rekend er een beetje op. ( Wij niet hoor!)
    Morgen alweer woensdag. Succes met de werkzaamheden die jullie nog graag af willen maken.
    Groetjes Wim, Thomas,Reinand en Gerda

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als rechtgeaarde ouders zijn we natuurlijk vreselijk trots op Judith. Die staat haar mannetje dus wel. Maar ook op jullie als groep. Jullie hebben een goede sfeer en veel humor. En daardoor hou je het goed vol en kan er veel werk verzet worden. We denken aan jullie. Morgen weer een goede werkdag! Probeer deze week alle praktische doelen van Charis te halen. Succes morgen.
    Groetjes Hendrik jan en Margriet Klaver

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo allemaal,
    Wij zijn ook trots op onze zoon en de rest van de leerlingen en docenten.Gaaf dat je je talenten zo mag laten zien.Geniet nog van de laatste dagen, werk ze.
    groeten van Albert & jeannette

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wauw, daar staat nog al wat! Daar kunnen jullie mooi trots op zijn. Nu nog drie dagen aan het werk. Heel veel sterkte daarmee, helemaal nu de vermoeidheid vast wel een rol begint te spelen...
    We blijven voor jullie bidden.
    Janieke en Daphne van Veen

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ook al maken wij het niet in alle heftigheid mee toch zijn er nu al veel mensen door jullie blog en foto`s geïnspireerd geraakt. Deze armoede zo dichtbij dat kun je in ons rijke land bijna niet geloven. Jullie maken het verschil! Ik hoop dat jullie daar nog veel mensen blij kunnen maken in de komende dagen, succes nog!

    PS: ik heb de foto`s al wel gezien. één foto was maar voor de helft zichtbaar maar ik tel (nu in mijn geschiedenis)er 28 of 29 in of exclusief de overzichtspagina. Ze zijn inderdaad nu niet meer zichtbaar.
    Maar dan hebben we morgen ook weer wat om naar uit te kijken :)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een prachtig bericht!
    Wat mooi om mensen die zo weinig hebben te kunnen helpen en iets te kunnen geven. We zijn trots op jullie en op wat jullie daar mogen doen!

    Succes morgen!

    Groeten, Petra Jan Heleen en Tom

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Super om te horen hoe jullie samen aan het werk zijn geweest (en nog zijn) en praktisch al zoveel hebben gedaan. Het lijkt me een bijzonder gevoel als je ziet dat je medemens zo intens blij is met wat jij/jullie voor hem of haar kunnen doen. Delen van onze rijkdom, omkijken naar onze medemens, handen en voeten van God mogen zijn om hen te helpen. Stralen jullie Zijn liefde ook die laatste dagen nog uit! Wat zijn we vreselijk trots op jullie als groep, vooral als we zoveel lovende woorden over jullie horen. We vertrouwen erop dat jullie die laatste dagen ook nog ales geven wat je in je hebt en straks moe maar voldaan naar huis zullen gaan. Wij staan met open armen in Zwolle om jullie te ontvangen! Elise, een dikke knuffel van ons allemaal!
    Bert, Arien, Sarai en Mark, Joram Eilander

    BeantwoordenVerwijderen
  10. hoi allemaal,
    Wat een prachig en dankbaar werk doen jullie met z,n allen,mooi om te lezen dat het goed gaat.
    Maar Erwin Bolt, om nog een keer mee te gaan, daar moeten we eerst maar eens over babbelen, hahaha
    Voor nu slaap lekker, en voor morgen veel werk plezier.
    Groetjes, Wiebe & Ina Bolt en de rest.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Geweldig wat een mooi verhaal over jullie, wij zijn ook byzonder trots op jullie. Ook byzonder leerzaam voor iedereen.
    Jullie zijn zo super positief bezig, willen jullie nog wel terug naar school?
    Veel plezier morgen, bij alle werkzaamheden.
    Hartelijke groet henk en henny

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hallo, fijn om te horen dat het goed gaat en dat de mensen blij zijn met de arbeid die gedaan wordt.
    Maar nu hadden we nog een vraag we horen en zien alleen maar over de blijdschap van de vrouwen en kinderen zijn er geen mannen? (weduwen, wezen?)
    Gerjan als je terug bent in Nederland dan mag je ook wel zo'n mooi hek voor oma maken voor taco; oma is trots op jouw (andere oma en opa's en tante's ook hoor, ach eigenlijk iedereen)
    Oogjes dicht, snaveltjes toe,slaap lekker!!
    groetjes uit zalk.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Goeiemorgen!
    Het is goed voor je humeur om lachend de dag te beginnen. Dan worden de dingen een stuk zonniger ingezien, zeggen ze. Nu hebben jullie al veel zon, maar een mop kan er vast wel bij:

    Er zitten 2 vliegen op de kale kop van een oude man zegt de een tegen de ander:
    "Weet je nog dat we hier vroeger verstoppertje speelden".

    Ik kwam nog veel leukere tegen, maar die laat ik thuis wel zien;) Ze waren een beetje te lang.

    Veel plezier vandaag!
    Groetjes Elise

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hallo Allemaal!
    Wat een leuke en mooi verhalen lezen we van en over jullie!
    Goed bezig met z'n allen hoor! Respect voor jullie!
    Vind het erg leuk om hier vanuit Canada jullie een beetje te volgen,
    en jullie mooie foto's te zien!
    Geniet nog van de tijd daar en succes met werken!!

    Groetjes, Harold & Esther ( Zus van Marcel en vriend)

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ha wat is het leuk om zo op de hoogte te blijven van het wel en wee van de groep in Roemenie. Ik had wel verwacht dat de 'shock' groot zal zijn tussen arm en rijk en zo word je toch weer met de neus op de feiten gedrukt (dat ern nog veel ongerechtigheid is in de wereld omdat er zoveel verschil kan bestaan tussen arm en rijk, etc.). Ik vind t super om te lezen hoe enthousiast en gedreven iedereen is. Dit is goed! Wij zullen voor jullie bidden. Gods zegen met jullie werk en voor de terugreis, maar vooral voor de mensen daar. Groetjes aan Mark de Wit.

    Hartelijke groeten,

    Hans & Rianne Haarsma

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Heel veel succes Mark en je klasgenootjes. Dit vergeet je nooit meer, dat het op een positieve manier mag bij dragen in je [jullie] leven. Veel plezier, geniet ervan.
    groetjes Nico en Hanneke Haan en nichtjes en neefjes van Mark de Wit.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Hallo allemaal,

    Superleuk om mee te lezen wat jullie allemaal hebben gedaan! Superveel werk verzet al; tof!
    Geniet van de leuke tijd en tot kijk!

    Groetjes,
    mw. (Liesbeth) Hovenga

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Mooi dat jullie zo goed bezig zijn,
    succes nog even!

    groetjes uit Emmeloord,
    Arco en Marjan Haak

    BeantwoordenVerwijderen